zondag 15 september 2013

Jouw eigen "The King's speech"

Gisteren ook zo genoten van Koefnoen? Ik ben een fan.
Bij tijd en wijle hilarisch en heerlijk om voor een moment de wereld te laten zijn zoals ie is en van je stoel te glijden van het lachen.
Het is fantastisch hoe de makers, er telkens weer in slagen om in een korte tijd qua opnames in te spelen op de actualiteit.
Gisteren ging het onder andere over aanstaande dinsdag, Prinsjesdag. In een prachtige persiflage werd het voorlezen van de troonrede vergeleken met de rede uit de film "The King's speech".
Ooit zag ik samen met een lieve en betoverende vrouw de film met een glanzende hoofdrol voor Colin Firth. Wat een drama en wat een acteur, we hebben er samen van zitten smullen.

Iedereen wacht natuurlijk in spanning af hoe onze Koning het aanstaande dinsdag zal doen wanneer hij voor het eerst de troonrede zal voorlezen.


Vroeger bestond er nog de nar of de hofnar. Iemand gehuld in een narrenpak die, soms door geestelijke of lichamelijke afwijkingen, onbewust de spotlust kon opwekken.
Maar er was ook een intellectuele versie aan de verschillende hoven en soms niet zonder politieke invloed. In het Engels klinkt het heel fraai: The Jester.
Een op de lachspieren werkende figuur die de Koning allerlei dingen kon toefluisteren en laten weten zonder dat z'n hoofd er direct werd afgehakt, best machtig!
Koefnoen, onze eigen intellectuele narren die ons een spiegel voorhouden, heerlijk.

Zou het trouwens niet mooi en bijzonder zijn wanneer een ieder van ons de gelegenheid zou krijgen en nemen om zijn of haar eigen "King's speech" te houden?
Een openlijke verklaring dat je een verbond aangaat met je eigen IK? Stel je het eens voor!
Je beloofd trouw te zijn aan jezelf, jezelf te aanvaarden met alles erop en eraan. Je zult alles doen wat er in je macht en mogelijkheden ligt om goed, en eerlijk, voor jezelf te zorgen. Jezelf lief te hebben en te beschermen totdat de dood je scheidt. Jezelf te verbinden en met al je energie en kracht je plaats in te nemen in deze bijzondere wereld. Allerlei variaties in je persoonlijke tekst zijn er denkbaar.
Zou dat niet, naar jezelf toe, een bijzonder gebaar zijn?
Jammer dat het dromenboek al gedrukt en weggegeven is, deze had er zomaar in kunnen staan.

Leonardo de Caprio riep het al in de Titanic film: "I am the King of the World."
Mijn wereld.

Fijne Zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten