donderdag 5 september 2013

De liefde en door de bomen het bos niet zien


Een paar dagen geleden liep ik een grote boekhandel in Arnhem binnen om weer eens heerlijk te snuffelen en te ruiken.
Ja, ik ben één van de vele ruikers die kicken op de geur die boeken nu eenmaal hebben én afgeven. De boekengeuren hebben op ons een effect die een beetje vergelijkbaar is wanneer je aan bloemen ruikt. Via de neus dringt het binnen en zorgt ervoor dat je je wat lichtjes in het hoofd voelt en héél gelukkig. De trillingen in het lijf zijn een voelbare resonantie.


Boeken. Op mijn tocht door de winkel kom ik al het moois tegen. Foto en kunstboeken, reisgidsen, prachtige geïllustreerde prentenboeken, mooie romans en essays. Het hof van Eden.
En veel, heel veel boeken over leven en spiritualiteit, plus diverse aanverwanten.

Hoe leven we? Hoe wil ik leven, gelukkig worden. Hoe kan ik het zijn en blijven? Eerste soort eerste hulp bij ongelukkig zijn. Nummerologie, horoscopen, I Tjing, Feng Shui. Allemaal doen ze hun uiterste best en roepen ze dat ze het weten, denken te weten of "the tools" hebben hoe je het het beste kunt aanpakken. Soms zie je werkelijk door de bomen het bos niet meer.

Één schrijfster heeft het over het kraken van een kluis. Je oor tegen de kluis aan drukken, goed luisteren en net zolang totdat je hoort dat de palletjes op de juiste plek vallen, de juiste cijfercombinatie. Kluis openen en de inhoud is voor jou. Ja, dat lijkt mij ook beter dan in een soort Goddelijke casino aan een eenarmige bandiet trekken en maar afwachten totdat het lot je gunstig gezind is? Online proberen, zie afbeelding, heeft dan opeens iets Goddelijk grappigs.
Ik weet het niet. Misschien maar uit elk boek het beste oppikken en inzetten. Komen we er dan achter hoe het beter kan? Best verwarrend en opeens heb ik sterk de behoefte aan koffie. Even landen op moeder aarde.

Op de hoek van het gangpad zit, op een bank, een wat ouder echtpaar. Samen kijkend en bladerend in diverse reisboeken. Beiden grijs van haar en mooi in de kleren gestoken. Hij streelt zachtjes en liefdevol onder het lezen haar rimpelige slanke. Zij heeft een betoverende glimlach en straalt van genoegen.
Liefde is de stèrkste energiebron, sterker dan wat dan. En ondanks alle pogingen in al die jaren van ontwikkeling nog steeds niet te bevatten, te duiden, vast te pakken of te omschrijven.
De liefde devalueert de rest tot min of meer praktische tips.

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten