woensdag 18 september 2013

De 3A's en geven, gunnen en gezelschap

Gisteren was het dan zover, Prinsjesdag. Eigenlijk zou het best leuk zijn om gezien het feit dat onze Koning en Koningin drie dochtertjes hebben, het om te dopen tot Prinsesjesdag. Misschien ook wel goed voor de emancipatie. Volgend jaar?

Het voorlezen van de troonrede is, afgezien gisteren van de persoonlijke woorden van de Koning, bijna altijd een droog stuk met allerlei opsommingen van slecht nieuws boodschappen en nieuwe regels. Af en toe zie je genodigden die in de Ridderzaal aanwezig zijn gapen of een beetje knikkebollen.
Kan er niet een pauze ingelast worden met daarin een spetterend en aandoenlijk optreden van "De 3A's"?
Lijkt me een leuk idee om de dochtertjes van ons Koningspaar een vrolijke noot te laten verzorgen in de pauze. Een soort bonte dinsdagavond optreden, wat we vroeger wel eens op een schoolkamp hadden, maar dan overdag.

Ja, het slechte nieuws regeert, staat in de schijnwerpers en heeft volop onze aandacht. Aandacht voor het tekort zit daarin verpakt. Ik heb het maar voor een deel gevolgd gisteren, maar de teneur was: we korten en het is niet eerlijk zoals er gekort wordt. Iedereen komt op voor zijn of haar eigen stuk, De ouderen vinden het niet fair, de hogere inkomens ook al niet en ga zo maar door.
Natuurlijk we gaan er met zijn allen flink op achteruit en een behoorlijke groep mensen komt, nu al, behoorlijk in de knel met alle schrijnende gevolgen van dien. Ik weet ook niet een twee drie hoe we daar uit moeten komen en ben gelukkig niet een van de mensen die de kar trekken.

Maar misschien kunnen we vandaag, the day after, eens kijken wat we wel hebben en voor nu even roeien met de riemen die we hebben. En vooral elkaar iets geven, gunnen en wat meer gezelschap houden.
Want dat is, volgens mij, de uitdaging die telkens duidelijker wordt door deze algehele crisis. Hoe willen en gaan we met elkaar om? Zullen we met z'n allen eens gaan brainstormen?

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten