dinsdag 31 december 2013

Nightwatching, parels en 2014

Het zijn de kleine dingen die 't hem doen.
Een paar dagen geleden liep ik voor het eerst op de vrije markt in een oud en verlaten fabriekscomplex in Nijmegen. Ik was koud binnen en had nog nauwelijks kans gezien me te vergapen aan allerlei frutsels en kitsch wat her en der uitgestald stond en op de kramen lag of ik zag de dvd liggen. De afbeelding ervan straalde me als het ware tegemoet.
Ik was niet op zoek, maar vond hem toevallig wel. De film van Peter Greenaway "Nightwatching" is een parel en die parel was voor mij.
Het is een bijzonder intrigerende film. Over Rembrandt en het hele gedoe rondom het schilderen van de Nachtwacht, een schot uit een musket en allerlei intriges en ego's.
Rembrandt, zijn kunst en de Amsterdamse sfeer. Die sfeer is iets wat me al jaren mateloos boeit. Wanneer ik door Amsterdam loop kan ik het ruiken, proeven en voelen. Daar kan ik me intens gelukkig voelen.
Persoonlijk ben ik een liefhebber van Rembrandt's zelfportretten. Nooit lukte het een schilder om zichzelf zo enorm te analyseren, tot op het bod te doorgronden wie hij nu eigenlijk was en dat weer te geven in prachtig schilderwerk.

Dus ik had geluk. En het koste me maar twee euro. Een buitenkansje en een leuk prijsje. En wie het kleine niet eert is het grote niet weert.

Het is ook grappig om over "geluk hebben" te lezen. Afgelopen week zag een Amerikaanse taxichauffeur op de achterbank van zijn auto een tas met daarin 300.00 dollar staan. Vergeten door een klant die het geld had gewonnen met gokken in een casino. De taxichauffeur bracht het geld keurig terug, dat vond hij de normaalste zaak van de wereld. Kijk, daar heb ik nu respect voor.
Of dat bericht van die Britse pastoor die voor 400 euro een schilderij kocht wat hoogstwaarschijnlijk een echte van Dyck lijkt te zijn. Geschatte waarde een half miljoen euro.
Grappig is ook het bericht dat op twee verschillende plaatsen, tijdens twee verschillende kerstdiners in het Zeeuwse Yerseke op kerstavond tijdens het eten van oesters twee parels zijn gevonden.
Geluk hebben zit 'm in grote en kleine dingen. Ik ben al kinderlijk gelukkig met een mooie dvd van twee euro.

Het is bijna zover, 2014 staat te trappelen op de stoep om van start te gaan.
Ik wens jullie allemaal een héél fijn, inspirerend, gezond, lief en liefdevol, rijk en gelukkig nieuw jaar.

Fijne dag en "Hou je veilig."




Geen opmerkingen:

Een reactie posten