donderdag 12 december 2013

Lijstjes, Franciscus en spacecake

Fotografie Mart van Zwam
Fotografie Mart van Zwam
En langzaam wandelen we richting 2014.
Op dit moment is het weer eens tijd om de balans op te maken. Mensen houden zich graag bezig met lijstjes. Wie vindt u de politicus van het jaar? Wat is qua politiek het moment van het jaar? Wat is uw hoogtepunt van het jaar?
Langzaamaan brengen we het jaar in beeld, in kaart en op lijstjes. Straks gaan we 2013 feestend afsluiten om weer fris aan een nieuw jaar te beginnen.
In het casino zouden ze misschien zeggen; nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Man van het jaar is, volgens Time magazine, de paus geworden. Paus Franciscus. Een man die de focus heeft gelegd op medeleven, best opmerkelijke dingen doet en ook zegt. De katholieke kerk had het absoluut nodig om haar image op te vijzelen en deze man is daar behoorlijk en in sneltreinvaart mee bezig. Vorige week heeft hij zich, tussen neus en lippen door, laten ontglippen dat hij in zijn studietijd "uitsmijter" was geweest. Ik vond het wel een grappig bericht, het maakte die Paus héél menselijk. We gaan met deze man nog wel wat beleven in 2014.
Ikzelf ben niet zo'n gelovige, maar interesseer me voor het fenomeen "beeldvorming".

Vandaag las ik dat een lid van Groen-links weg moet omdat hij een "tweet" de wereld in had geslingerd waarin hij het had over de loting van het wk-voetbal en de dood van de hoofdpiet. Ai, beetje dom en behoorlijk ongepast. Zie dat maar eens weer goed te breien...

Gisteren stond ik keurig voor het stoplicht met mijn fiets te wachten tot het moment dat het groen zou worden. Voor mij een moeder met naast haar een kindje, compleet met helmpje op. Een volwassen man kwam achter ons voorbij fietsen en fietste door het rode licht. Een mooi voorbeeld.
Zie dát als moeder, of vader, maar weer eens goed te breien....

Politiek moment van het jaar? "Wat kost dat nou zo'n stukje...spacecake?", Natuurlijk komt dat uit de mond van die Limburgse bengel met dat opvallende haar. Van wie anders?
Ik moet om die opmerking ook wel lachen. Maar qua beeldvorming hoe wij hier met elkaar omgaan heb ik zo mijn twijfels.

Gisteren schreef ik nog over de twee vleugels van een vogel; Wijsheid en mededogen. Die Franciscus weet dat natuurlijk allang, heeft hij vast opgepikt in zijn studietijd.
De Sixtijnse kapel. En de kunst van Michelangelo en Bernini. Dat staat allemaal nog op mijn lijstje om ooit nog eens te gaan zien en vooral te ervaren. Ik neem het me al jaren voor en het komt nog wel.

Oh ja die lijstjes moeten natuurlijk ook nog? Ik heb al drie mensen gesproken die mij vroegen of ik nog goeie voornemens had voor 2014.
Oh jee...Nee sorry, ik doe niet aan lijstjes.

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten