vrijdag 13 december 2013

Vrijdag de dertiende, Mary Poppins en "Hou je veilig..."

Ik zal je dan toch voor alle zekerheid maar even waarschuwen? Vandaag is het vrijdag de dertiende.
Typisch dat we er toch even bewust van worden op zo'n dag, gelovig of niet.
Ach het zal wat. Zelf ben ik daar niet zo vatbaar voor. Ik zal nooit op zo'n dag binnenblijven of extra voorzichtig zijn. Ook heb ik geen enkele moeite of last van ladders of zwarte katten. Afkloppen? Daar doe ik ook niet aan.
Waar alle ophef rondom die combinatie van dag en getal vandaan komt weten de geleerden en geschiedkundigen ook niet met zekerheid te vertellen. Sommigen houden het op de dag dat de heksen samen kwamen en anderen zeggen weer dat het met de tempeliers of Jezus te maken had.

Het zal wel. Vandaag is het gewoon vrijdag en de dertiende. Niks raars aan...toch? Of toch wel?
Nog héél even nadenken en ik breng mezelf nog aan het twijfelen.
Ik las, op zoek naar de mogelijke oorsprong van dit bijgeloof, een stukje tekst over een therapeut die gespecialiseerd is in irrationele angsten. Hij gaat ervan uit dat als je het woord Paraskevidekatriafobie uit kunt spreken dat je dan bent genezen. Ik weet het niet hoor, eerst zien en dan geloven.
Zelf ben ik meer van Supercalifragilisticexpialidocious, dat tovert altijd een glimlach op mijn gezicht en ogenblikkelijk begin ik dan de muziek erbij te zingen of te neuriën.

Ondertussen lees ik een stukje in de krant over die lieve oude Koningin van Engeland. Het schijnt dat ze ooit haar leden van de bewaking via email heeft gewaarschuwd dat ze met hun tengels van de nootjes af moeten blijven. Her en der schijnen er in het paleis (koninklijke) bakjes te staan met nootjes, amandelen enz.
Grappige oud dametje is die Queen toch. Maar als moeder? Wanneer wordt haar zoon nu eindelijk eens Koning? Een mooi Nederlands voorbeeld heeft ze dit jaar toch gehad?

Vandaag geen gedoe met katten, ladders. en andere soorten bijgeloof. Het is gewoon vrijdag, niks bijzonders. Of toch wel?
Ik besluit toch maar binnen te blijven vandaag. Niet dat ik bijgelovig ben, maar ik ga me gewoon in alle onschuld vermaken met Mary Poppins in de dvd-speler. In gedachten kan ik dan veilig over Trafalgar Square slenteren, me vergapen aan de Big Ben en een bezoek brengen aan die prachtige St.Paul.
En aan mijn lieve dochter die in Londen woont.

Fijn weekend en "Hou je veilig..."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten