woensdag 11 december 2013

Wijsheid, mededogen en knuffels

Fotografie Mart van Zwam
Fotografie Mart van Zwam
"Er is wijsheid en mededogen en die twee horen tezamen als de twee vleugels van een vogel".
Een gezegde uit het Mahayana boedhisme.

Daar kunnen we denk ik weer iets mee de komende decemberweken. Het mooie van diepzinnige uitspraken of quotes's? Wij gewone stervelingen kunnen er een héél fijn en diep gevoel van krijgen en het is ook nog eens heerlijk voedsel voor geest en hart.

Maar ja, wat doe je als de woorden zijn weggeëbd en hun klanken zijn verwaaid in de wind?
Komen we dan in beweging en gaan we weer snel over tot de orde van de dag of gaan we met de woorden aan de slag?  Het lezen of luisteren naar dit soort mooie uitspraken is fijn en leerzaam maar geeft misschien ook wel verantwoordelijkheid om ermee aan het werk te gaan. Zonder actie in welke vorm dan ook worden mooie woorden tot holle frasen.

Gisteren was er een bijzondere herdenking in Zuid-Afrika. Er werden handen geschud, zoenen ontvangen en gegeven, knuffels uitgewisseld. En natuurlijk werden er veel mooie en bijzondere woorden gesproken. Woorden die passend waren bij een bijzondere man.

Een van de meest mooie momenten was wel het schudden van de handen van Obama en Castro. Ai, daar werd even een brug geslagen na zo'n enorme lange tijd van....Ja van wat eigenlijk?
Zouden ze als vertegenwoordigers van hun land nog weten waar die ruzie nou eigenlijk over ging? Of hebben ze allebei, voordat ze elkaar zagen, nog snel even de geschiedenisboeken er op nageslagen?
Soms hebben mensen gedoe en ruzie, maar zijn ze een beetje vergeten waarover het nu ook alweer ging. Ik weet het niet zeker, maar misschien kan dat bij landen ook wel gebeuren.
Madiba zou het wel weten denk ik. Jammer dat we hem nu niets meer kunnen vragen.

Binnenkort is het Kerstmis en dan is er voor een kort, of hopelijk wat langer moment in de hele wereld rust, (tijdelijke) wapenstilstand en vrede. Ik verheug me erop en steek nog maar eens een paar kaarsen aan.
En verder? Folkert van der G. gaat binnenkort met proefverlof. Het is een test of hij buiten de gevangenismuren straks zijn leven kan gaan leven. Ik hou, een beetje, mijn hart vast en hoop vurig dat er niemand straks ondoordachte en domme dingen in zijn hoofd haalt.

"Er is wijsheid en mededogen en die twee horen tezamen als de twee vleugels van een vogel".
Mooi he?
Aan de slag.

Fijne dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten