woensdag 16 oktober 2013

De donkere knecht, standpunten en de liefde

René Margritte
"Alles is overal en altijd in beweging". Misschien een opvatting, maar ik geloof daar in.
Stilstand is er niet, we krijgen nieuwe inzichten, wij en de wereld veranderen en soms is het tijd om dingen te corrigeren en bij te stellen.
Op dit moment is er de, jaarlijks terugkerende, discussie over ons nationaal feestje van Sinterklaas en zijn kleurrijk uitgedoste donkere knechten.
Het is een discussie die al decennia aan de gang is. Er is niks nieuws onder de zon, geen nieuwe inzichten en helaas ook weinig vooruitgang. Eén lichtpuntje is er altijd, de tijd doet haar werk.

Vóórstanders van het feest, en alles wat er rondom heen hangt, hebben het over dat gezeur van die tegenstanders die het allemaal zo zwart en donker zien. Tégenstanders van het feest hebben het over discriminatie, geknecht zijn en het beeld van de zwarte man in een ondergeschikte rol met een superieure en witte baas die hoog op zijn paard zit.
Misschien kunnen we, voorlopig, om de gemoederen wat tot bedaren te brengen, het volgende doen?
Ik stel voor om op oneven jaren (dus 2013), een witte Sint te laten rondrijden met zwarte pieten en op even jaren (vanaf 2014), een zwarte Sint met witte pieten. Eens kijken hoe dat bevalt en wat dat beeld oplevert?

Toevallig, maar iets als toeval bestaat domweg niet, verscheen er vandaag een bericht op het nieuws over een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd door de universiteit van Harvard. "Het menselijk brein richt zich bij een eerste ontmoeting vrijwel onmiddellijk op de huidskleur en het geslacht van anderen."
"De informatie wordt simpelweg verzameld en daarna doorgegeven naar andere hersengebieden, die informatie hebben over de betekenis van huidskleur en verschillen tussen mannen en vrouwen."
Volgens mij krijgen we steeds meer inzicht hoe iets werkt en kunnen we daar weer op reageren, bijstellen en en onze wereld aanpassen.

Ik heb al een keer eerder, in mijn blog, het voorbeeld van René Margritte gebruikt. Te zien is een schilderij met een afbeelding van een pijp. Onder de pijp staat de tekst: "Dit is geen pijp".
Maar wat is het dan wel? Is het dan toch een pijp?
Bijna niets is krachtiger dan een beeld. Het is zó sterk dat het zich in je hoofd nestelt, een plek inneemt en mensen laat reageren op een manier die ze niet direct in de gaten hebben. Soms met allerlei gevolgen.

Gelukkig is er iets krachtiger dan een beeld en dat is liefde. Liefde verbindt.

Fijne, kleurrijke en liefdevolle Woensdag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten