zaterdag 10 augustus 2013

Met de kennis van nu

Gisteren hoorde ik het weer een oud-politicus zeggen: "Met de kennis van nu zou ik een héél andere beslissing hebben genomen."
Die uitdrukking, met "de kennis van nu", is vooral bekend geworden door oud-minister president Balkenende. Gisteren zag ik nog oud stukje bij het journaal waarin hij ook figureerde op het bordes, naast onze Koningin. Ik moest er weer om lachen. Het leek of de kleerhanger nog in zijn colbert zat, een doos eieren onder zijn voeten stond en de marionettentouwtjes nog aan hem vast zaten.
Allemaal oud en verdwenen uit ons dagelijkse beeld. Ze hebben plaats gemaakt voor een nieuwe lichting. Er is nu een heuse Koning en een andere Minister President.

In mijn wijk en de straten is het nog behoorlijk stil. Veel mensen zijn nog op vakantie. Misschien zijn ze ondertussen gestart met hun terugreis die dit weekend van start gaat. Op weg naar huis met in hun bagage leuke, misschien ook enkele minder leuke, ervaringen. Opgedaan op een andere plek, tijdens de tocht ernaar toe en weer terug op weg naar huis. Herinneringen en ervaringen, constant gevormd en daarna opgeslagen. Een proces van verwerken en archiveren.
Je moet goed voor het proces zorgen, tenslotte ben jezelf de archivaris met een uiterst verantwoordelijke taak.    

En als er iets is in je leven? Naast de bron gaan staan, emmer aan een touw laten zakken en putten. Emmer omhoog halen en kijken wat erin zit. Herinnering en ervaringen. Ondertussen wel rekening houden met de kans dat de informatie die je omhoog haalt door de tijd mogelijk anders gekleurd is of misschien zelfs wel anders van vorm is geworden.
Of zoals je wilt een wat meer up-to-date versie van het ouderwetse putten? Gewoon achter je toetsenbord gaan zitten als ware je innerlijke zelf een pc. Alt-25635461258 intoetsen en alle bestanden komen tevoorschijn, worden zicht en voelbaar. Voila, jouw informatie.  

Met de kennis van nu zou ik het toen héél anders gedaan hebben. Ja, ja, maar dat is nu eenmaal niet mogelijk.
Geen spijt of berouw, zonde van al je energie.

Het moment is nu. Spring en pak dat moment.
Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten