donderdag 22 augustus 2013

Brandhaarden en diplomatie


Gisteren ook die meer dan afgrijselijke beelden gezien op het journaal? Er schijnt, er is nog geen hard bewijs voor, tijdens een aanval op burgers gifgas gebruikt te zijn in Syrië. Het was voor mij alleen maar met de grootste moeite mogelijk om naar de beelden  te kijken. Tientallen volwassenen en kinderen die in het ziekenhuis op de grond of op een bed lagen. Hartverscheurend. En de machthebber, de president, blijft gewoon nog even aan de macht.
Een meisje was in beeld, in haar grote ogen ongeloof, verbaasd om zich heen kijkend dat ze nog leefde.
Met het grootste gemak schakelen we van Egypte over naar Syrië en vice versa. Hoe is het in Egypte? Daar vliegen mensen die in twee kampen zijn verdeeld elkaar in de haren. En waarom? Ik geloof hierin en jij daarin? Ja, maar ik heb gelijk. Jij niet?

In mijn huis woedde gisteren ook een béétje een oorlog. Tijdens het opruimen zag ik dat drie spinnen zich hadden genesteld in uithoeken van de kamer en gang op plekken waar ik niet dagelijks kom. Ja, let je even niet op, dan nemen ze zómaar bezit van je ruimte. Wie betaalt er nou hier de huur voor dit huis? riep ik ze toe en pakte ondertussen de stofzuiger. Opzouten.
En een waar eskader van vliegen die het schijnbaar nodig vindt om mijn leefomgeving te verpesten met hun rondvliegerij? Sommige landden op mijn blote huid en deden daar dingen die echt niet door de beugel kunnen. Op dit moment is er nog geen hard bewijs, maar het onderzoek is in volle gang. Volgens mij waren ze met iets terroristisch bezig. De vliegen die het hebben overleefd, maar wel in gevangenschap zijn, worden door specialisten streng ondervraagd.

En het nieuws van vandaag? De VN veiligheidsraad doet geen onderzoek naar chemische wapens in Syrië en de EU levert als drukmaatregel even geen wapens aan Egypte. Soms begrijp ik de wereld even niet.
Ik verlang naar mensen als bijvoorbeeld Gandhi en Martin Luther King. De Dalai Lama is er gelukkig nog wel. Of staan er nu een paar nieuwe grootheden op die zeggen: "En genoeg is genoeg", en nou kappen jullie.

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten