vrijdag 3 januari 2014

Druppel, Jack Nicholson en staand plassen

Fotografie Mart van Zwam
Fotografie Mart van Zwam 
Alicia Keys zong het al in haar song "Karma".
What comes around, comes around.
What goes up, must come down.

Soms is het leven te simpel voor woorden, ware het niet dat wij mensen het af en toe moeilijk maken.

De foto hiernaast heb ik een aantal jaren geleden gemaakt in mijn keuken. De situatie was als volgt:
Er is een aanrechtblad, een gootsteen, een opgehangen zwart oud t-shirt om een achtergrond te creëren. Mooi glinsterend cadeaupapier om kleur in het water te krijgen. Verder een plastic bakje wat in de gootsteen staat, een pipetje (zoals wat voor oogdruppels kan worden gebruikt) en een beetje melk. De camera op statief, afstandsbediening, scherpstellen, druppel laten vallen en hopen dat je het moment van vallen en daarna opstijgen in het beeld kunt vastleggen. Fingers crossed...tenminste als je je handen nog vrij hebt. Soms moet je als fotograaf gewoon een beetje mazzel hebben.
Dus hierbij heb ik het geheim van het hoe en wat van de foto onthuld. Succes!

Een paar dagen geleden zag ik een oude film met een sublieme Jack Nicholson in de hoofdrol, About Schmidt. Een geniaal bedachte achternaam.
Wil je mijn aandacht van het eerste moment af aan prikkelen dan heb je me al door zo'n naam in de film te gebruiken.
In het kort het verhaal. Schmidt gaat met pensioen en heeft daar als man en kostwinnaar erg veel last van. Hij voelt zich nutteloos en afgedankt, weet niet meer hoe en wat en raakt in een behoorlijke depressie.
Zijn vrouw valt, terwijl ze driftig de keuken aan het poetsen is, dood neer. Arme Schmidt raakt in een versnelling van verval.
De scene waar ik smakelijk om moest lachen was de plas-scène. Jarenlang had zijn keurig en poetsende vrouw hem verboden om staand te plassen. En eindelijk was het moment daar. Zij was niet meer onder de levenden en hij deed wat zijn gevoel vertelde wat hij moest doen. Een opluchting en gevoel van vrijheid maakte zich duidelijk van hem meester.
Een werkelijk prachtige film en tegelijkertijd voer voor vrouwen die wat meer over de belevingswereld van een gewone en doorsnee man zouden willen weten.

In Zweden wordt ervoor gepleit om de verschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Er is een lobby in gang gezet om mannen zelfs bij wet te verbieden staand te plassen.
Maar ik ga even een lans breken voor de man, de algemene, doorsnee, gemiddelde en gewone man. Alsjeblieft, laat ons gewoon (al is het af en toe) staand plassen. Wij mannen hebben dat als man nodig.

En alsjeblieft, laat ons als een soort James Bond de da Vinci code, die vrouwen lijken te hebben, ontrafelen. Dat is onze uitdaging en één van onze doelen in het leven.
Die code maakt vrouwen mysterieus en begéérlijk.
Maar, vrouwen, geef ons ook af en toe een beetje, noodzakelijke informatie. Ook dat hebben wij mannen soms nodig.
Tenslotte komen wij van Mars.

Succes en een fijne dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten