dinsdag 11 maart 2014

Klapdoos, zoheid en de David

Fotografie Mart van Zwam
Fotografie Mart van Zwam 
Een klapdoos. Ik heb weer een woord geleerd dat ik nog niet kende. Een klapdoos is een ander woord voor laptop. Taal, het ontstaan, de voortdurende verandering en verrijking ervan blijft bijzonder en bijzonder grappig.

Grappig is gewoon grappig, maar wanneer ik het woord bijzonder ervoor plaats stijgt het direct in waarde. Volgens mij gaat dat ook zo met mensen, zet de een naast de ander en de waarde van die ander verandert. Het wordt meer. Of minder, dat kan natuurlijk ook. Dat zou een mooi gespreksonderwerp kunnen zijn mocht je als lezer of lezeres vandaag toevallig een afspraak hebben met een relatietherapeut.

Met een putdeksel, een vierkante afdekplaat, wat beton en een aantal bandensporen kan dat ook zo werken. De losse onderdelen zijn op het éérste gezicht niet zo heel bijzonder. Maar eenmaal op hun plek in het beeld, in een bepaalde volgorde en verdeling, ontstaat er een mooi beeld. En als je de verschillende onderdelen nog een keer bekijkt dan kan het wel eens mooie verrassingen opleveren.

Zoheid. Ook een woord wat ik nog niet eerder hoorde. De eigenheid, de (je)ware aard. In het boeddisme heet het tathata. "Een sinaasappel heeft zijn zoheid, zodat we hem niet met een citroen verwarren." Mooi gezegd.
Ik moest bij het lezen van een stukje tekst over de "zoheid der dingen" ook weer aan de woorden van Howard Hodgkin denken. De kunstenaar schreeuwde het soms uit tegen zijn ijverige leerlingen. "Je moet niet de appel schilderen, maar de áppel."
Wanneer je op zoek bent naar de zoheid van dingen of levende schepsels kan het je frustraties opleveren maar ook zoveel wonderlijk moois. Soms kun je het niet beschrijven, of nog niet. Maar de heldhaftige poging ertoe is al een bijzonder cadeau aan jezelf.

In Italië zijn ze op dit moment van schrijven boos vanwege een reclamecampagne. Een wapenfabrikant heeft het in zijn hoofd gehaald om het beroemde beeld van de David te gebruiken in een fotomontage. Het bijzondere beeld heeft in de montage een wapen in zijn knuisten. Maar ze zijn er nog niet klaar mee aangezien Italië de rechten bezit van alle commerciële afbeeldingen van het beeld.
De zoheid van de David, daar past absoluut geen wapentuig bij.

"Dingen die we elke dag gebruiken zijn als je ze goed bekijkt niet zo alledaags."

Fijne lentedag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten