dinsdag 18 maart 2014

Antidepressiva, een rechthoek en het wee

Bijna een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, stond er een paar dagen geleden in de volkskrant.
Tjee, als die cijfers kloppen en ik op een willekeurig tijdstip in de supermarkt naar personeel en medeklanten zou kijken dan zou er kans bestaan dat er een flink aantal rond lopen met een dagelijkse dosis. Zelf ben ik gelukkig geen gebruiker.

Volgens cijfers van het CBS hebben wij nu zo'n 16.805.037 inwoners in ons vlakke land. Best beangstigend wanneer je dan beseft dat er 1 miljoen van ons een bepaalde dosis antidepressiva slikken.
Wordt er nu te gemakkelijk en te snel geslikt, te snel door doktoren voorgeschreven of is de farmaceutische industrie toch werkelijk o'n machtig onderdeel van onze samenleving geworden?
Of zijn er misschien nog andere oplossingen te bedenken voor een probleem?

Er bestaat een kunstwerk van kunstenaar Richard Senna. Een grote rechthoek, plat en rechtopstaand. De titel van het werk is: "Fernando Pessoa"; vernoemd naar de Portugese dichter. Deze Fernando schreef de volgende mooie woorden: "O zee van tranen, o zoute zee/ Hoe vervuld zijn je golven van Portugals wee!"

Over het kunstwerk heeft Senna ooit de volgende indrukwekkende woorden gezegd: "Als je je somber voelt, maak je een verheven ervaring mee, waar ik, dit kunstwerk, aan ben opgedragen. Je gevoel van verlies en teleurstelling, van frustratie en boosheid over je eigen tekortkomingen, verheffen je tot serieus gezelschap. Ontken je boosheid niet en gooi haar niet weg."
Soms is het leven heel fris, leuk en licht. Op andere dagen lijkt het grijs, dor, vlak en kleurloos te zijn. Misschien hoort de afwisseling gewoon bij het leven en kan het een niet zonder het ander?

Wanneer ik zo naar het kunstwerk kijk dan zie ik niet alleen donker en zwart, maar juist héél veel tinten en schakeringen. Kennelijk is er veel meer te ervaren.

Genoeg gemijmer en aan de slag. In beweging komen en vóóruit, dat is de beste kant op.
En dat het liefst zonder al te veel pillen.

Ik wens je een fijne, kleurrijke en stralende dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten