vrijdag 26 juli 2013

Potjes, flesjes en jezelf losmaken.


"The changing dances of engraved signs".
Dat is nu eens een mooie zin om de dag mee te beginnen. Helaas heb ik de zin niet bedacht, maar het lezen of nog beter hardop lezen ervan heeft een gelukzalig effect op mij en veroorzaakt een glimlach.
Giorgio Morandi (1890-1964) was een Italiaanse schilder en gespecialiseerd in stillevens, hij werd ook wel in zijn tijd "de flessenman" genoemd, daarnaast is hij ook bekend geworden vanwege de landschappen die hij heeft geschilderd.
Een paar jaren geleden zag ik zijn werk voor het eerst, afgebeeld in een tijdschrift. Ik werd direct geraakt door het licht, de vormen, kleuren en zijn techniek. Ik proefde de Italiaanse zon, at pasta en dronk rode wijn. Intense schilderingen gevuld met die prachtige warmte en stilte.
Potjes en flesjes. Op het eerste gezicht onhandig geschilderd en neergezet, maar het resultaat heeft een emotionerend effect op de toeschouwer. Het lijkt zo simpel, met een beperkt thema eindeloze variaties creëren. Doorgaan, doorgaan, steeds maar weer, dieper, intenser, totdat je uiteindelijk krijgt wat je wilt. Een kunstproces, soms gepaard gaand met frustraties, onmacht, gevloek en getier. Maar ook dat heerlijke en intense gevoel, gelukkig zijn met het bereiken wat je voor ogen had, in je hart, je hoofd en je hele zijn.
   
Er gaat een verhaal rond in de wereld, maar ik weet helaas nog steeds niet of dat nu in de loop der jaren een geromantiseerd en/of mythisch verhaal is, dat hij soms met één hand op z'n rug gebonden schilderde.
Morandi wilde namelijk geen rechte lijnen schilderen, die leidden hem maar af van hetgeen hij wilde. Hij schilderde, maar wat hij ook probeerde en zich voornam, het lukt niet. De lijnen bleven veel te recht naar zijn zin. Het penseel ging in de linker hand (hij was rechtshandig), om nu zijn goede hand uit te schakelen maakte hij die op zijn rug vast.
Ik blijf stiekem hopen dat het verhaal waar is, het is zo mooi.
Wat je echt wilt, bereik je, gewoon doorzetten.
Het Italiaanse gevoel; ik wens je een fijne warme dag.



   







Geen opmerkingen:

Een reactie posten