dinsdag 23 juli 2013

Mike Disfarmer: Foto's met een ziel.

Je proeft, ziet en ervaart het. Portretfoto's met een ziel. Fotograaf Mike Disfarmer (1884-1959) was in staat om portretfoto's te maken die iets speciaals hebben, diepgang. Alledaagse mensen uit de omgeving van zijn studio en de verre omgeving, in hun gewone kleding, kwamen om (misschien 1 keer per jaar) zich te laten fotograferen. Alleen, echtparen met of zonder kinderen, familie, geliefden.
Op zichzelf niets bijzonders om mensen te fotografen, wel is het het moeilijkste deel van de fotografie. Regelmatig zie ik op dit moment foto's op het internet voorbij komen die zo plat zijn als het papier waar ze uiteindelijk op worden geprint. "Diepgang" is ook zoiets ongrijpbaars. Soms bijna niet te pakken, terwijl je het wél voelt. Het lijkt wel of het je roept.  

Mike Disfarmer gaf iets extra's tijdens de opnames. Hij stelde z'n modellen niet op hun gemak voordat hij aan de slag ging, integendeel zelfs, ze waren veelal onzeker. "Rare man die fotograaf.". Hij verdween onder z'n zwarte doek, wachtte op een goed moment van afdrukken, wat nog wel even kon duren, en legde het moment vast. Soms met gebruik van lange sluitertijden waardoor iemand "Wel goed stil moest zitten", ze waren gewaarschuwd.
Geen masker, opsmuk of tierelantijntjes. Ik ken iemand die nu zou zeggen: "geen poespas".
Het zijn beelden van gewone mensen, ongepolijst, niet veel geld, veelal van het platteland en ten tijde van de Amerikaanse depressie.
In de jaren zeventig zag Peter Miller tijdens een reis de negatieven en ging ermee aan de slag om de foto's te publiceren. Mensen in de omgeving van de fotostudio die de oude foto's van hun familieleden in bezit hadden konden soms alle drukte rondom die oude plaatjes maar niet begrijpen. Tegenwoordig worden door verzamelaars over de hele wereld forse bedragen voor de foto's betaald, ze zijn gewild. Er is iets mee, iets wat andere foto's veelal niet hebben. Zoals een verzamelaar in de documentaire zo treffend zegt: "Ik kan me niet losrukken van die gezichten en hun uitdrukkingen."
Er zit een ziel in de foto's van Mike Disfarmer.
Kijk en geniet:
http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/f/fotograaf-mike-disfarmer.html
http://www.disfarmer.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten