dinsdag 13 mei 2014

Expositietip: Wereldmuseum; Art from the Ring of Fire


Art from the Ring of Fire



Vuurspuwende vulkanen domineren de eilanden van de Bismarck-archipel. Zij vormen een bron van leven, maar dreigen tegelijk met totale verwoesting. De magie en energie van deze onstuimige natuur zijn vastgelegd in kunstvoorwerpen van fabuleuze dynamiek en vormgeving.
In ‘Art from the Ring of Fire’ hebben drie collectioneurs uit Nederland, België en de Verenigde Staten hun collecties samengevoegd. Het Wereldmuseum is de eer te beurt gevallen voor de exclusieve presentatie van kunst die normaal gesproken verborgen blijft voor publiek.

De 200 eilanden van de Bismarck-archipel zijn deel van West-Melanesië. Aan het begin van de 19e eeuw had de kunst een enorme impact op kunstenaars uit het westen. Expressionisten zoals Emil Nolde, surrealisten zoals André Breton en later ook Henry Moore raakten allen gefascineerd door de onconventionele vormgeving die uitdrukking geeft aan de mysterieuze energie uit het domein van voorouders. Op die manier verwierf de kunst van de Bismark-archipel een plaats in de internationale kunstgeschiedenis.
De groteske maskers van de Baining Vuurdans en de bijna onontwarbare sculpturen van de Malangan ceremonie zorgen voor het in toom houden van gevaarlijke geesten. Tegelijkertijd nodigen zij de beschouwer uit na te denken over heden, verleden en toekomst.

Bron en lees verder...www.wereldmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/art-from-the-ring-of-fire.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten