zondag 25 mei 2014

Expositietip: Gallerie de Slledoorn...Els Crum en Bets Kusters Een imponerende expositie van twee gepassioneerde kunstenaars

Els Crum en Bets Kusters

Een imponerende expositie van twee gepassioneerde kunstenaars

Zetten, mei 2014 - Van vrijdag 6 juni tot en met zondag 29 juni 2014 loopt in Galerie De Sleedoorn in Zetten een boeiende tentoonstelling van twee kunstenaars uit Nijmegen. Els Crum toont geschilderde portretten en schilderijen; Bets Kusters laat bronzen beelden zien. De Galerie is geopend op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Op zondagmiddag 8 juni (1e Pinksterdag) om 15.00 uur wordt de expositie op feestelijke wijze geopend door kunsthistoricus Bram Oostra. Voor deze expositie tonen beide kunstenaars hun nieuwste werk en reeds bestaande beelden en schilderijen.



Els Crum, een onderbuik portrettiste pur sang, werkt intuïtief. In al haar portretten en schilderwerk zit haar eigen ademhaling, haar eigen typerende ritme en expressie. Ze schildert in de context van haar leven. Iedere tekening, elk schilderij, elk portret heeft een bloedband met de vorige en het volgende. Er is altijd die relatie met zichzelf en de mensen in haar directe omgeving. Ze spreekt via de schildertaal.
Haar schilderijen en portretten zijn de interpretaties en spiegelingen van haar verhouding tot het dagelijkse bestaan. Haar werken zijn geschilderde dagboeken van een kunstenaar die voortdurend balanceert tussen kwetsbaarheid en kracht. De poëzie is altijd aanwezig.

Bets Kusters is sinds ca. 1992 actief als beeldend kunstenaar te Nijmegen. Ze volgde eindjaren `60 beginjaren ‘70 haar creatieve handvaardigheidsopleiding. Daarna heeft ze het beeldend vormen nooit meer losgelaten. Nadat ze eerst alleen keramische objecten maakte, is haar voorkeur begin jaren `90 overgegaan naar brons. De grote liefdes van Bets Kusters zijn de natuur en architectuur. Beiden zijn krachtige inspiratiebronnen waardoor zij haar emoties ‘verbeeldt’. Abstracte vormen met een enigszins ruwe afwerking zijn kenmerkend; ze laat de vaak schitterend gekleurde, ruwe en eerlijke giethuid spreken, waarbij de warmte van het brons zichtbaar is. Haar stelen suggereren ‘groei’. Plantaardige structuren zijn een onderdeel van haar beelden, evenzo hebben de werken een monumentaal karakter waarbij specifiek de torens een vooraanstaand onderwerp zijn. Hoofdzaak is dat zij doelbewust de ruimte zoekt met objecten die hun oorsprong nooit helemaal verloochenen, ook al zien ze er nog zo geconstrueerd uit.

De expositie is te zien tot en met zondag 29 juni 2014.

Bron: www.sleedoorn.nl/Galerie.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten