donderdag 22 mei 2014

Expositietip: Museum het Valkhof: Groeten uit Nijmegen t/m 17 augustus 2014



Van 10 mei t/m 17 augustus 2014 (prentenkabinet)

De ‘oudste stad van Nederland’ is al eeuwenlang in trek bij bezoekers. De Sint Stevenskerk, de Waag, de Latijnse school, de oudheidkundige collecties, het stadhuis, de Belvedere en het Valkhof lokken toeristen naar Nijmegen. Vanaf 1825 verschijnen er stadsbeschrijvingen en wandelkaarten die hen de weg wijzen naar de bezienswaardigheden.
Populaire bestemmingen
In de achttiende eeuw waren Hees, Neerbosch en Hatert met hun landelijke sfeer geliefd. Na de ontsluiting door de verbeterde Rijksstraatweg in 1824 neemt de populariteit van de dorpjes Ubbergen, Beek en Berg en Dal snel toe. Tegen de heuvels worden villa’s en hotels gebouwd. Kunstenaars komen de romantische vergezichten vastleggen.
Souvenirs
Begin negentiende eeuw ontwikkelt zich dan ook een hele industrie van sier- en gebruiksvoorwerpen met stadsgezichten. Het aanbod aan souvenirs is divers, de kwaliteit meestal niet hoog.
Steeds zijn dezelfde Nijmeegse motieven afgebeeld: het Kronenburgerpark, de Kruittoren, de Belvedere, de kapellen op het Valkhof. Uit de nabije omgeving zijn plaatjes van het befaamde Bergspoor, Berg en Dal en de Heilig Landstichting geliefd. Nu nog zijn de Waalbrug en de Nijmeegse Vierdaagse toeristische trekpleisters waarvan souvenirs te koop zijn.

Bron en lees verder...www.museumhetvalkhof.nl/tentoonstellingen/verwacht/1490-vanaf-10-mei-groeten-uit-nijmegen-prentenkabinet.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten