woensdag 14 mei 2014

Expositietip: Gemeentemuseum Helmond: Nicolas Dhervillers 15 april t/m 29 juni 2014

Gemeentemuseum Helmond: Nicolas Dhervillers 

15 april t/m 29 juni 2014


De foto's van Nicolas Dhervillers kun je van 15 april t/m 29 juni bezichtigen in de Boscotondohal. De expositie omvat werk dat hij de afgelopen vijf jaar heeft gemaakt. De foto's behoren tot de series Behind the Future, My sentimental Archives, Tourists en Hommages. Een aantal werken uit laatstgenoemde serie krijgt in de expositie een bijzonder lichtdonkereffect door het gebruik van een lichtkast.

Raadselachtig

De fotografie van Nicolas Dhervillers stelt ons voor raadsels. We zien figuren in kleding van vorige eeuwen, temidden van hedendaagse landschappen of stadsgezichten. Of hij toont ons industriële complexen overwoekerd met vegetatie. En wat doen die toeristen daar midden in dat schelverlichte bos? Deze tegenstelling verwart.

Gestolen personages

Dhervillers verzamelt archieffoto's en andere historische foto's van personen of groepjes mensen en plaatst deze in een andere foto die hij zélf heeft gemaakt. Of hij laat zich inspireren door de personages van 19e eeuwse Franse kunstenaars zoals de overbekende arenleesters van Millet. Op het iternet zoekt hij naar afbeeldingen van toeristen in een zo banaal mogelijke pose. Die 'gestolen' personages worden soms door Dhervillers ingekleurd. Vervolgens plaatst hij ze bijvoorbeeld in een idyllisch landschap, een besneeuwde Zwitserse stad of langs een opgebroken weg. De figuren lijken eenzaam en verloren in hun omgeving die vaak desolaat aandoet.

Bron en lees verder...www.gemeentemuseumhelmond.nl/ontdek/2014/nicolas-dhervillers/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten