vrijdag 7 februari 2014

Gestechel, zuchten en wiegen

Kunstenaars: Andreas Hetfeld en Suus Baltussen
Fotografie Mart van Zwam 
Terwijl er nu een aantal hete dagen zijn aangebroken voor minister Plasterk, hij moet zich uit een netelige situatie zien te redden beginnen ze vandaag aan de Olympische spelen in Sotsji.
We gaan mooie sportdagen tegemoet gevuld met buitengewone prestaties van sporters, veel gejuich en af en toe een flinke dosis dramatiek.
Ik verheug me erop.

Randverschijnselen, terecht of niet, die nemen we tijdens al die sportmomenten maar mee. De spelen worden gehouden op de heilige grond waar onze mensen in de bloedige oorlog zijn gesneuveld zegt de ene woordvoerder. We zullen die Russen eens leren wat mensenrechten zijn, roept een ander.

Ondertussen staan de erfgenamen van dominee Martin Luther King in het verre America voor een rechtbank om te stechelen en te bekvechten. Mooi woord is dat "Stechelen". Ik zocht het even op. Stechelen: krakelen, knoeien, oneerlijk handelen, smokkelen, twisten, vals spelen.
Inzet van al dat gestechel tussen de kinderen van de geweldloze dominee zijn de reisbijbel en de ontvangen Nobelprijs voor de vrede die hun vader achterliet. Het is triest. De een wil dit en de ander per se dat.
Gedoe en geknok om rechten en spullen. En ondertussen galmen zijn inmiddels vaak herhaalde woorden nog na door het heelal en leggen een niet voor ons te volgen kosmische reis af: "I have a dream". De schier eindeloze lichtjaren die het moet afleggen zijn niet te meten en misschien maar goed ook.

Volgens mij lachen ze zich in een of ander verre uithoek van het heelal wel een kriek over zoveel onkunde, gestuntel, kinderlijk en liefdeloos gedrag van de mens. Maar we zijn in wording denk ik dan maar zalvend.
Er is altijd hoop en ondertussen dromen we nog van een andere wereld, een betere.

Ondertussen kijk ik naar de bewegende vrouw op de paal. Ze is transparant. Gemaakt en gevormd van ijzerdraad en zit er gewoon in haar beweging te zijn.
Langzaam wiegt ze ritmisch mee op het zuchten van de wind.
Met dank aan de kunstenaars Andreas Hetfeld en Suus Baltussen.

Kunst is mooi en bijzonder.

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten