donderdag 10 april 2014

Expositietip: Machiel Botman - Zwart-witfoto's van alledaagse dingen in Den Haag

Foto © Machiel Botman
Treehouse, 2008, Collectie Gemeentemuseum Den Haag


Langzaam en buitengewoon precies werkt Machiel Botman aan een hecht oeuvre, aan de ontwikkeling van een specifieke 'fotografische taal' bestaande uit talloze geïsoleerde fragmenten en flarden van de werkelijkheid.
Het zijn zwart-witfoto's van alledaagse dingen die op zijn pad komen (een mens, een dier, een huis, een boom, een bloem). Door zijn merkwaardig verwrongen lens zien we een andere wereld, vol gevoel en van een onwerkelijke schoonheid.
Eens in de tien jaar publiceert Botman een belangrijk fotoboek waarin deze autonome momentopnames aaneengeregen worden tot een visueel gedicht: een ritmische, associatieve vertelling. De tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag is zijn eerste grote overzicht.

Mooi leven

Botmans werk getuigt van een mooi leven: spelende kinderen, een besneeuwd weiland, een wegvliegende vleermuis of een vrouw in bad. Ieder beeld lijkt geladen met betekenis; alsof de kunstenaar eenvoudige dingen fotografeert die symbool staan voor grote levensvragen.
De manier waarop hij dat doet is allerminst alledaags: er is steeds sprake van een bijna niet te benoemen schoonheid met een zekere dreiging. Hij reproduceert een steeds schaarser wordende wereld waarin de tijd stil lijkt te staan, waarin er sprake is van ontroering, verdriet, onbezorgdheid zonder haast.
Lees verder en bron: www.fotomuseumdenhaag.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten