woensdag 23 april 2014

Repaircafé, weggooien en mooi niet

Je moet er maar opkomen, een briljant idee hebben, Martine Postma had er eentje. Weggooien? Mooi niet!’
Martine, laat ik haar maar gewoon, gemakshalve, Martine noemen, bedacht het "Repaircafe".
Inmiddels zijn er al sinds de opening van het eerste cafeetje, waar je gratis dingen kunt laten repareren, al wereldwijd 400 opgestart en in werking. .
400. Volgens mij betekend dit een aanzienlijke hoeveelheid apparaten die gered zijn van een (te) snelle tocht naar vuilnisbak (zak) of verzamelpunt van het plaatselijke grofvuil.

Een briljant idee. En het allermooiste is volgens mij de dynamiek die er ontstaat tussen het grote aantal vrijwilligers die de café's bemannen en de bezoekers die hun dingen willen laten repareren. Mensen vragen elkaar iets, er vinden ontmoetingen plaats, een alsjeblieft en een dank je wel worden uitgewisseld. Iedereen is happy en dat geeft een flinke portie héérlijke positieve energie.

Vandaag las ik in Trouw iets met een andere dymamiek. Stefan Schridde is in Duitsland een actie gestart om aandacht te vragen i.v.m. het fenomeen wat hij noemt "Geplande veroudering". Volgens deze man schijnen fabrikanten doelbewust en willens en wetens tijdens het ontwerp en fabricage van diverse apparaten een kortere levensduur mee te geven. Zo schijn je sneller aan vervanging en vernieuwing toe te zijn omdat het oude ding er te snel de brui aan geeft.
Ingebouwde zwakke plekken, de Engelsen hebben daar ook een benaming voor: "Planned Obsolescence". In Duitsland hebben ze het over "Murks" oftewel knoeiwerk.
In Berlijn, op dit moment toch wel het hart van kunst en cultuur en heel populair onder jongeren, is er een tentoonstelling aan gewijd.

Knoeiwerk? Ik denk met fijne herinneringen en weemoed terug aan dat grappige robotje Wall-E. Als laatste nog functionerende robot werkte hij maar door. Gestaag was hij elke dag in de weer om het afval die de mensen achterlieten te verzamelen, in elkaar te frommelen en op te stapelen.
Ondertussen, ver in de ruimte, leefden de mensen. Verzorgd, weinig bewustzijn, beetje dommig en te dik van het nietsdoen.
Maar gelukkig er kwam in het verhaal een ommekeer.
Wall-E, Eva en een plantje..

Heb je nog kapotte spullen? Er is vast binnenkort een café bij jou in de buurt.

Fijne dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten