dinsdag 15 april 2014

Expositietip: Teylers museum; De Romantische ziel 1 februari t/m 25 mei 2014

De Romantische ziel

Schilderijen uit Rusland en Nederland

1 februari t/m 25 mei 2014


Teylers Museum Haarlem en de Tretjakov Galerij Moskou organiseren samen 
De Romantische ziel, op initiatief van kunstverzamelaar Jef Rademakers. Aan de hand van hoogtepunten uit de schilderijenverzamelingen van Teylers Museum, de Tretjakov Galerij en de Rademakers Collectie, zal zichtbaar worden wat de samenhang is tussen de Russische en Nederlandse schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw. 

Niet eerder werd in Nederland de noordelijke Romantiek in een tentoonstelling bekeken vanuit twee geografisch zo wijd uiteen liggende standpunten: twee landen met extreme verschillen qua grootte, geschiedenis, samenleving en klimaat. Deze standpunten leidden tot soms heel uiteenlopende resultaten, maar meer nog tot fascinerende overeenkomsten. Aan de hand van bij uitstek internationale Romantische thema's als ‘het grootse', ‘het intieme', ‘het exotische' of ‘het eigene', zullen in de tentoonstelling de belangrijkste kunstenaars uit beide landen vertegenwoordigd zijn, zoals de Russische schilders Aleksej Venetsianov, Silvestr Sjtsjedrin en Vasili Tropinin, en de Nederlanders Barend Cornelis Koekkoek, Cornelis Springer en Andreas Schelfhout.

Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam in heel Noord-Europa een nieuw ‘romantisch' sentiment tot bloei in muziek, literatuur, vormgeving en in de schilderkunst. Zowel in Rusland als in Nederland brachten kunstenaars in ‘pittoreske' en ‘sublieme' voorstellingen de wereld in beeld. Het verre en het exotische vormde daarbij een belangrijke inspiratiebron, maar vooral ook kwam een nieuwe nadruk op het persoonlijke naar buiten in prachtige intieme voorstellingen. Naast deze overeenkomsten springen ook de grote verschillen in het oog tussen Rusland en Nederland. De Nederlandse schilders bouwden voort op de rijke erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de Romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van eigen land en identiteit.

Catalogus
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen waarin wordt ingegaan op de Russische en de Nederlandse Romantiek en de gepresenteerde schilderijen. 

Audiotour én bijzondere muziektour
Tevens is er een gratis audiotour die je meer vertelt over de verhalen achter de schilderijen. Wil je kunst kijken met muziek? Laat je dan meevoeren door de muzikale tour en beleef de emoties die de schilderijen verbeelden. Je kunt de muziektour Ziel downloaden op je smartphone via Google Play of App Store.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten