vrijdag 18 april 2014

Expositietip: Yubi Kirindongo. Rebel in Art & Soul is te zien t/m 01-06-2014

Yubi Kirindongo. Rebel in Art & Soul

Ruim vijftig grotere en kleinere sculpturen geven een overzicht van het bijzondere oeuvre van de Antilliaan, die beelden maakt van gevonden voorwerpen en afval.

Het werk van de vele malen bekroonde Yubi Kirindongo (Willemstad, 1946) was over de hele wereld te zien in galerieën en op internationale tentoonstellingen zoals de Biënnales van Havana, Johannesburg en São Paulo. Zijn werk is toegankelijk, maar niet ‘makkelijk’. In Nederland was Kirindongo’s recyclekunst zelden te zien. Museum Beelden aan Zee presenteert met ruim zestig werken, gemaakt in de periode van de jaren zeventig tot nu, de eerste grote overzichtstentoonstelling van de belangrijkste Antilliaanse kunstenaar. Te zien zijn beelden van autobumpers en andere auto-onderdelen. Ook andere afvalmaterialen en gevonden voorwerpen vormt Kirindongo om tot betekenisvolle en sociaal geëngageerde beeldhouwwerken.

Na een harde, vaderloze jeugd vertrekt Yubi Kirindongo op zijn negentiende als verstekeling op een vrachtschip naar Europa. Bij aankomst, na Athene, Rome en Genua in Amsterdam, werkt hij onder meer als ziekenverpleger en bokser, en verzeilt meer en meer aan de zelfkant van de kleinburgerlijke Nederlandse samenleving van de zestiger jaren, met als dieptepunt de jaren dat hij in de gevangenis verblijft. In de gevangenis, en wanneer hij later weer vrij, komt hij  meer en meer in aanraking met een werkelijke interesse, de kunst. Kirindongo voelt zich bevrijd als hij het levensverhaal van Caravaggio leest. Eenzelfde heethoofd, steeds achtervolgd, en toch in staat tot het maken van grootse kunstvoorwerpen.

Bron en lees verder..www.beeldenaanzee.nl/nl/grote-zaal/Yubi-Kirindongo-Rebel-in-Art-Soul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten