donderdag 17 april 2014

Expositietip: Amazing Models in Museum Boerhaave

Tentoonstelling Amazing Models
Amazing Models is te zien van 21 november 2013 t/m 1 juni 2014.

Vanaf 21 november 2013 toont Museum Boerhaave Amazing Models. Op deze tentoonstelling zijn anatomische modellen uit de achttiende en negentiende eeuw te zien, afkomstig uit de belangrijkste collecties ter wereld. Naast modellen uit de verzameling van Museum Boerhaave zijn objecten van de Universiteit van Bologna en het Josephinum in Wenen te zien. Met steun van de Europese Unie zijn deze wonderschone modellen voor het eerst in Nederland te bewonderen.

De modellen in Amazing Models verbeelden niet alleen de menselijke anatomie, maar ook onze kwetsbaarheid. De bezoeker staat oog in oog met modellen die groei en verval laten zien; vergroeiingen, genitale wratten, huidaandoeningen en andere ziekten zijn in detail verbeeld. De modellen verbazen de bezoeker na honderden jaren nog steeds, door hun ongekende detaillering en sprankelende of huiveringwekkende beschildering.

Zowel de kunstenaars als de opdrachtgevers hadden een doel bij het maken en aanschaffen van anatomische modellen. Koningen en universiteiten pronkten graag met modellen van klassieke schoonheid, verbeeld in kostbaar ivoor, was of papier-maché. Als kunstwerken doen anatomische modellen een beroep op de gevoelens van de beschouwer: nieuwsgierigheid, bewondering, gruwel, verleiding en schaamte bieden allemaal een ingang tot het kijken naar de modellen.

Publicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie Amazing Models. De publicatie gaat in op de collecties van de het Luigi Cattaneo museum voor wasmodellen in Bologna, het Jospehinum Museum in Wenen en de anatomische modellen van Museum Boerhaave. De full colour uitgave is verkrijgbaar in de Museumshop en kost € 7,50.

Bron: www.museumboerhaave.nl/tentoonstellingen/amazing-models/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten