zondag 30 juni 2013

Licht...

Licht.
Als fotograaf kun je niet zonder. Veel licht, weinig licht, veel contrast, weinig contrast. Het licht zet ons aan het werk, daarmee kunnen we wat.
Als er licht is, hoe weinig ook, hebben we in ieder geval de mogelijkheid om een beeld te creëren. We kunnen laten zien dat wat we wilden vastleggen. We kunnen het licht ook gebruiken om de kijker te sturen, naar iets te laten kijken wat we belangrijk vinden, wat ons hart heeft. Leiden, verleiden en geleid worden.
Onderstaande foto is van Steve mcCurry. Een schoolklas met jongens, Bamiyan Afghanistan. De aandacht gaat direct naar het dichtstbijzijnde jongetje dat met open mond en met zijn ogen wijd opengesperd opkijkt van zijn papier.
Het sfeerlicht komt van links, van buiten, het natuurlijk licht. Het (vertwijfelde)jongetje aan de rechterkant heeft aan zijn linkerkant (voor de kijker rechts) ook licht, flitslicht. Flitslicht om het deel van zijn gezicht wat schaduw heeft lichter te maken.
De jongen vooraan is behalve door het natuurlijke licht ook belicht door het ingevulde flitslicht, aan de linkerkant van zijn gezicht (voor de kijker rechts). Er is sprake van een mengsel van natuurlijk licht, dat wat de schoolklas binnen komt en flitslicht. Hoeveel is de verhouding tussen die twee? Dat is soms een kwestie van smaak en opvatting. Hoeveel stel je in op je camera en flitser? Dat is techniek, ervaring, gevoel en talent.

Tip? Kijk eens naar het onderdeel flitscompensatie op je camera, je kunt je flitser namelijk meer of minder laten flitsen. Váák hoor ik mensen zeggen, ik flits niet, dat is zo lelijk! Maar probeer eens het flitslicht te regelen, naar je hand te zetten, meer of minder qua sterkte, misschien ga je het dan meer waarderen. Je kunt ook met behulp van een omnibounce kapje het licht zachter maken en slagschaduwen vermijden.
Flitsen is veel doen en balanceren tussen natuurlijk licht en flitslicht. Let ook op de het lichtjes in de ogen, veroorzaakt door gebruik van het flitslicht. Dat geeft de kijker een gevoel dat er sprake is van leven.
Succes en flits!    
 


Photography Steve mcCurry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten