dinsdag 25 juni 2013

Wat zie ik? (deel 2)

Je kent het misschien wel, dit bekende werk van René Margritte. Dit is ongetwijfeld een van zijn bekendste werken. La Trahison des Images (1928-29) of "Het verraad van de voorstelling" met de geschilderde tekst: Ceci n'est pas une pipe.
In dit werk schildert René  Margritte een pijp met vlak daaronder de boodschap: "Dit hier is geen pijp" (Ceci n'est pas une pipe. Hij wil de toeschouwer met het schilderij laten ervaren hoe sterk de kracht van een beeld is.
Hij schildert een pijp, zet daaronder met tekst dat het geen pijp is en toch houden sommige toeschouwers stug vol dat het een pijp is.
Verwarrend? Het zet je in ieder geval aan het denken, het kan je bewust maken van de sterkte en de kracht van een beeld, in dit geval een schilderij.
Probeer eens tijdens een bezoek aan een expositie of in een museum met "andere ogen" te kijken (en te luisteren naar je gevoel), of stel jezelf eens hardop de vraag: "Waar kijk ik eigenlijk naar..?".
Loop niet hoofdschuddend en met onbegrip door, dat kan een gemiste kans op een geweldige ervaring en bewustwording zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten