donderdag 9 oktober 2014

Kunst: Topstuk Titiaan in de Galerij Prins Willem V

Topstuk Titiaan in de Galerij Prins Willem V


Den Haag, 29 augustus 2014 - Van 10 oktober t/m 7 december 2014 wordt een topstuk van Titiaan tentoongesteld in Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag. Het gaat om het schilderij Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Godin van de liefde

Dit schilderij van Venus is een mooi voorbeeld van Titiaans kunst. De godin van de liefde, die volgens de mythologie als een volgroeide vrouw werd geboren uit het schuim van de zee, staat tot haar dijen in het water en wringt in gedachten verzonken haar lange natte haren uit. Met haar sensuele gestalte vult zij het hele doek en lijkt daardoor bijna lijfelijk aanwezig. Titiaan maakte van haar een vrouw die in alles voldeed aan het geldende schoonheidsideaal: vol en rond op de heupen en dijen, kleine borsten, roomblanke huid en een weelderige bos rood haar. Naar zestiende-eeuwse Venetiaanse begrippen was dit de mooist denkbare vrouw.

Titiaan, een virtuoos schilder


Titiaan (1485/1490-1576) was de invloedrijkste schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij had een goot gevoel voor kleur, dynamiek en natuurlijke details en schilderde naarmate hij ouder werd steeds virtuozer. Titiaan verkeerde met de groten der aarde, zoals keizer Karel V en verwierf grote roem bij opdrachtgevers, verzamelaars en collegaschilders.

Bron en lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten