maandag 27 oktober 2014

Expositietip: Fototentoonstelling in De Rotterdam

Fototentoonstelling in De Rotterdam

MARIE-JOSÉ JONGERIUS | CONCRETE WILDERNESS
1-11 t/m 30-11-2014

APM Terminals Maasvlakte II en het Nederlands Fotomuseum presenteren van 1 tot en met 30 november 2014 de tentoonstelling Concrete Wilderness van de Nederlandse fotograaf Marie-José Jongerius. De foto’s zijn op groot formaat te zien in de indrukwekkende hal van De Rotterdam, het grootste multifunctionele gebouw van Nederland, ontworpen door architectenbureau OMA van Rem Koolhaas.

In opdracht van APM Terminals volgde Marie-José Jongerius met haar camera de bouw van een nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte. Deze fotografie opdracht is een vervolg op Lunar Landscapes, dat in 2012 in het Nederlands Fotomuseum was te zien. Voor dit project richtte zij haar groot-formaat camera op het nieuwe landschap bij nacht. Stap voor stap en uiterst gedetailleerd legde zij vast wat in het schaarse (kunst)licht zichtbaar werd. Haar fotografie symboliseert daarmee de stappen in een denkproces, niet alleen over wat dit nieuwe land zou kunnen zijn maar ook over welke beelden ons houvast zouden kunnen bieden om de onmogelijke genius loci van deze zandvlakte te kunnen verstaan.

Korte biografie

Marie-José Jongerius (De Bilt, 1970) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en behaalde in 2000 haar Master fotografie aan de AKV/st.Joost-Avans Hogeschool in Breda. Ze werkte met Dana Lixenberg in New York en exposeerde in onder meer de ADC Gallery in New York en het Riverside Museum in Los Angeles. Naast autonoom werk maakt zij foto’s in opdracht voor New York Times Magazine, ELLE en Vogue.

Bron en lees verder...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten