donderdag 3 juli 2014

Vierdaagse, grazende koeien en een neurotisch konijn

Fotografie Mart van Zwam 
Nijmegen maakt zich weer op om te feesten. In de stad is het merkbaar, voelbaar, zichtbaar. De start van de Vierdaagse komt in zicht.
Fietsenrekken worden vanwege de veiligheid weggehaald, paaltjes waar je over zou kunnen struikelen gaan de grond uit, banken om op te zitten worden afgevoerd.
Nog éven en de vrachtwagens van de horecaondernemers rijden af en aan met lekker eten en drank, véél drank. De zomerfeesten komen eraan, nog éven geduld hebben, de stad is in haar transformatiefase en bezig zich op te tutten.

15 juli. Voor deelnemers een magische datum want dan mogen ze weer. Achter elkaar aan wandelen door de omgeving, over kilometers asfalt en met uitzicht op stad en landschap gevuld met dorps en stads gezicht. Langs applaudisserend publiek en relaxed grazende, herkauwende koeien. Een enkele boer zal zijn wenkbrauwen fronsen, een gevoel hebben van mijn God daar heb je ze weer, maar waarschijnlijk de schouders ophalen en verder gaan met boeren alsof er niks aan de hand is.
Een enkele koe, compleet met carnavaleske gele labels en haar DigiD erop geprint, zal zich misschien afvragen wat die mensen bezield. Een enkel konijn zal zich in haar hol afvragen wat dat gestommel bovengronds veroorzaakt, maar ze zijn het ondertussen wel gewend die rijen en rijen helden van de Vierdaagse.

15 juli, de start van vier dagen bloed, zweet en tranen, blaren en véél lol. En soms ook regen, maar daar zijn schietgebedjes voor. Ik hoop dat we héérlijk zomerweer zullen krijgen. Mij zul je niet tegenkomen in de rijen van wandelaars en hun poging om het heilige kruisje te halen.
Nee, ik ga fotograferen. De mensen, optredende artiesten, het feest, landschap, applaudisserend publiek, kauwende koeien en misschien een enkel neurotisch konijn.

12 juli starten de zomerfeesten. De stad is er straks weer helemaal klaar voor, spreid haar armen en drukt alle feestvierders een voor een weer aan haar boezem.

Fijne dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten