maandag 15 december 2014

Londen, beauty en diva

Twee honderd miljoen bezoekers heeft de straat per jaar. Een wereld van geur, kleur en ongelofelijk véél vormen. Oxford Street is een straat om te bezoeken. Een straat om te beleven, een straat die je gewoon eens in je leven gezien moet hebben. Een straat met gigantisch veel prikkels. Daar is zelfs een appel het slachtoffer van geworden.

We zijn weer thuis na twee nachtelijke busritten, de verlatenheid van Oostende, de deprimerende sfeer van Calais, vlakke paspoortcontroleblikken, de heerlijk zilte zeelucht, het mooie geluid van meeuwen, voelbare opgewondenheid van toeristen en de ochtendkou aan dek van de boot die ons naar Dover bracht.

De schilderachtige aankomstrotsen van Dover heb ik dit keer helaas gemist. Ze lagen ergens in het donker. Gelukkig was er nog wel een piepklein stukje van te zien op de terugweg dankzij een schamel licht in de verte. Bijna leek het alsof ze lichtjes heen en weer bewogen als een laatste groet. Misschien was dat een wens of misschien was dat wel de deining van de veerboot die dat veroorzaakte. Als dromer hou ik het op het eerste.

Londen is mooi. Londen is fantastisch. Londen is bruisend en swingend en prachtig in haar vorm. Haar ogen, heupen en dijen zijn zinnenprikkelend. Haar geur is niet exactly te duiden. Het is een mengsel van The Underground, de geur van specerijen, bier, invloed, historie en verontschuldigingen. De talloze "excuse me's" doen er toe. Ze vormen Londen voor wat het ook is. Londen is druk. Londen laat zich graag bezoeken. Londen weet dat ze mooi is.

Londen strekt zich uit als een diva terwijl ze zich veelvuldig en van alle kanten laat fotograferen. Ze ontbloot zelfs verleidelijk een schouder als je dat zo graag wilt. Ze staat een selfie toe mits je wel iets van haar, al is het op de achtergrond, laat zien. Op een zonnige dag, zaterdag was het zo'n dag, is ze van een adembenemende schoonheid, een beauty van zachtheid. Dan ligt ze badend in het licht, met boven haar een intens blauwe lucht.

Maar Londen kan ook ruw zijn. Medogenloos. Ze kan je met een slaapzak in de Underground op de koude tegels laten slapen als je niet uitkijkt. Londen is als de aandelenbeurs. Ze kan mensen laten stijgen tot enorme hoogtes of laten dalen tot een diepte waar je van kunt schrikken. Je bent gewaarschuwd.

Londen is de plek waar je jezelf kunt zijn of juist niet.
Londen. Zucht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten