Dagelijkse kost - Eten en drinken in Wijchen vanaf 1950
Van: 7 maart 2014 tot: 15 juni 2014
Dagelijkse Kost gaat over de Wijchense eetcultuur. Deze maakt in relatief korte tijd een grote ontwikkeling door. Nog niet zo lang geleden hing in het najaar het geslachte varken aan de ladder. In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog heeft het gemiddelde huishouden maar weinig te besteden. Vlees, groente en fruit komen grotendeels van het eigen erf en worden geweckt en gepekeld voor tijden van schaarste. De toenemende welvaart vanaf het einde van de jaren vijftig brengt grote veranderingen in de omgang met eten en drinken. Elektrische apparaten en supermarkten zorgen voor variatie, gemak en tijdswinst in de bereiding van de dagelijkse kost. Tegenwoordig zijn deze elementen niet meer weg te denken in onze eetcultuur. Tegelijk klinken er kritische geluiden over E-nummers en bio-industrie. Hoe vertaalt dit zich naar de praktijk? Met persoonlijke verhalen, foto´s en objecten geeft Dagelijkse Kost letterlijk een kijkje in de Wijchense keuken.
Henk Helmantel
Smaak, geur, textuur: eten en drinken doen we met al onze zintuigen. Maar het oog wil ook wat! In ‘Dagelijkse Kost’ toont kunstschilder Henk Helmantel de verbluffende schoonheid van ons voedsel in al zijn eenvoud. Op de tentoonstelling zijn maarliefst negen stillevens van één van ‘s lands meest bekende realisten te zien.
Pre-industriële periode (1950-1970)
Hoewel de industrialisatie in Nederland al in de tweede helft van de 19e eeuw begint, komt ze pas na 1920 goed op gang.en in Wijchen en omgeving zet deze eigenlijk pas na 1970 goed door. Dat geldt ook voor de maatschappelijke en de zakelijke dienstverlening, de scholen en de banken.
Wat de dagelijkse kost betreft, is soberheid de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog de norm. Het gemiddelde huishouden heeft niet veel te besteden en voedsel is vrij schaars. Wijchenaren doen in deze periode nog veel zelf. Ze mesten hun eigen varken en houden kippen. Velen hebben achter het huis een moestuin of huren een volkstuin. Kool wordt ingemaakt, vlees wordt geweckt en appels worden gedroogd. De bakkers bakken hun eigen brood en de slagers slachten zelf. De weekmarkt speelt een belangrijke rol in de verdeling van het voedsel.
Bron en lees verder...www.museumwijchen.nl/nl/tentoonstelling/dagelijkse-kost---eten-en-drinken-in-wijchen-vanaf-1950/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten