Rob Hornstra & Arnold van Bruggen - The Sochi Project
An Atlas of War and Tourism in the Caucasus
De Noorderlicht Fotogalerie brengt van 19 april tot en met 22 juni het magnum opus van fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen: The Sochi Project. Sinds 2009 werkten beiden onafgebroken aan een omvangrijke documentaire over het omstreden conflictgebied rond Sotsji: de Kaukasus. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme vormen de rode draad van het project. Deze tentoonstelling toont nu het eindresultaat van vijf jaar diepgravend slow-journalism onderzoek.
Rob Hornstra (NL, 1975) en Arnold van Bruggen (NL, 1979) beginnen in 2009 aan een monsterproject. De uitverkiezing van het subtropische Sotsji tot het curieuze decor van de Olympische Winterspelen 2014 doet hen besluiten naar de Zuid-Russische stad af te reizen voor een fotodocumentaire. Nu, vijf jaar en elf reizen later omvat The Sochi Project de hele explosieve regio rond dit stadje. Van het onbekende, afvallige landje Abchazië ten zuiden van Sotsji, tot beruchte deelrepublieken als Tsjetsjenië en Dagestan aan de andere kant van de bergen. Het is een contrastrijke regio die zich kenmerkt door armoede, separatisme, terrorisme, goedkoop strandtoerisme en de duurste Olympische Spelen ooit.
‘The Olympic family is going to feel at home in Sochi.’ – garandeerde de Russische president Poetin zijn toehoorders bij uitzondering in het Engels. De propagandamachine deed hiervoor in elk geval haar uiterste best. In snel tempo werd de hele regio omgevormd tot een wintersportparadijs. Vraag was of de journalisten, die er in grote getale zouden neerstrijken tijdens de Spelen, ook toegang krijgen tot de ruimere regio rond Sotsji. Hornstra en van Bruggen poogden die schone schijn voor te zijn.
Na vele gesloten grensovergangen, overijverige ordehandhavers, enkele Russische cellen en uiteindelijk een officiële weigering om Rusland nog in te mogen is The Sochi Project nu, na de sluiting van de Olympische Winterspelen, ten einde. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme lopen als een rode draad door de verschillende geografische hoofdstukken in het project en de tentoonstelling: Sotsji, Abchazië en de Noord-Kaukasus.
The Sochi Project, dat een zo groot mogelijk publiek wil informeren over de tumultueuze regio, is dankzij 634 particuliere donateurs mogelijk gemaakt. Daarmee vervult het een pioniersrol in wat pas na 2009 crowdfunding gaat heten.
Bron: www.noorderlicht.com/nl/fotogalerie/the-sochi-project/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten